
În fiecare zi organismul își regenerează celulele și transmite semnale pentru ca organele să lucreze ca un tot unitar. Imagineaza-ti sănătatea precum o plantă. Dacă o uzi și îi dai substanșele nutritive de care are nevoie, va fi înfloritoare, dar daca uiți de ea se va ofili. Tot așa, dacă vrei să treci înfloritor prin sezonul rece, ai grijă de sănătatea ta și alege corect vitaminele și mineralele necesare.

Când te gândeşti la copii, primele lucruri care îţi vin în minte sunt energia fantastică şi pofta de viaţă pe care o au. Dincolo de percepţii însă, în spatele unui copil nu se ascunde întotdeauna un maratonist. O nutriţie lipsită de vitamine poate vlăgui orice mic năzdrăvan.
Afecțiunile determinate de cantitatea insuficientă de vitamine din organism se numesc hipovitaminoze (sauavitaminoze dacă lipsa este totală), iar cele determinate de cantitatea prea mare – hipervitaminoze. Majoritatea vitaminelor interacționează între ele, astfel, deficitul uneia dintre ele produce probleme în lanț.
O singură deficienţă vitaminică poate deregla întregul organism. – Earl Mindell
Vitamina A, este esenţială pentru creşterea şi integritatea funcţională a celulelor epiteliale, vitală pentru sănătatea ochilor, pentru sinteza glicoproteinelor şi diferenţierea celulară.
Nutriționiștii clasifică vitaminele în hidrosolubile și liposolubile. În prima categorie sunt trecute vitaminele A, D, E și K. Acestea sunt eliminate prin urină, de aceea supradozele pot fi periculoase. Iar cele opt vitamine B și vitamina C sunt hidrosolubile și, cu excepția vitaminei B12, nu pot fi stocate în organism.
Într-un secol în care multe dintre alimentele pe care le consumăm conțin foarte multe E-uri și în care imunitatea oamenilor a început să scadă din cauza alimentației nesănătoase, este bine să știm care sunt vitaminele care fac organismul puternic.
Vitamina A este esențială pentru organism, fiind necesară pentru creșterea și diviziunea normală a celulelor. Este vitală pentru sănătatea ochilor. Lipsa acesteia duce la uscarea mucoaselor și creșterea sensibilității la infecții. Doza zilnică recomandată pentru un adult este de 700 micrograme și se poate obține din 50 de grame de morcov crud.
Pentru că această vitamină are funcții specifice legate de retină, este cunoscută și ca retinol. Aceasta se găsește în lapte, ouă, ficat.
Complexul de vitamine B, baza sănătății organismului, sunt esenţiale pentru metabolismul macronutrientilor (lipide, proteine, hidraţii de carbon sau glucide, care constituie substratul energetic/substanţele calorice), pentru buna funcţionare a sistemului nervos, a celui cardiovascular, precum şi pentru formarea celulelor din sânge. Dată fiind implicarea lor în metabolismul macronutrienţilor, necesarul de vitamine B este legat de aportul caloric total.

Unul dintre cele mai bune remedii pentru răceală este vitamina C. Aceasta este necesară la producerea colagenului, proteină necesară pentru sănătatea pielii, a oaselor, dinților și gingiilor. Deficiul acestei vitamine duce la apariția oboselii și creșterea riscului de infecții. Zilnic avem nevoie de 40 de miligrame de vitamina C, iar aceasta poate să fie luată din portocale, kiwi, spanac, ardei iute, brocoli, spanac. Fumătorii, care consumă de două ori mai multă vitamina C, au nevoie de 80 de miligrame zilnic. Un cartof de mărime medie poate aduce un sfert din necesarul zilnic de vitamina C unui nefumător. Tot vitamina C are rolul de a îmbunătății absorbția fierului la vegetarieni. În plus, s-a dovedit faptul că un aport zilnic de cel puțin 1.000 de miligrame de vitamina C previne sau vindecă răceala.
Un organism sănătos și bine hrănit are șanse mai mari în lupta cu infecțiile, pentru că sistemul imun e influențat de starea de nutriție. Corpul uman se regenerează zilnic, având nevoie de „materie primă” (nutrienți); dieta echilibrată este cheia pentru aportul suficient de vitamine, deci implicit pentru o viață sănătoasă!
-
- Vitamine și Minerale
- Ultimate
- lei 62,40
- Cumpără produsul